Vandaag een blogpost over meubeldesigner Thonet, een van de oudste familiebedrijven in de meubelindustrie. Sinds 1819 produceert Thonet hoogwaardige designmeubels waaronder inmiddels ook enkele wereldbekende designklassiekers. De stijl van de collecties kan je herkennen aan de houten meubelen van gebogen hout en stalen buisconstructies. Kenner of niet, iedereen heeft wel al eens een meubel van Michael Thonet gezien of misschien wel in bezit.
Stoel nr. 214 (voorheen 14)
Alleen al over deze stoel zou ik een heel artikel kunnen schrijven. Het is namelijk de meest populaire stoel ter wereld. Deze stoel dateert uit 1859 en heeft heel wat eigenschappen waarom hij de titel van meest bekende stoel ook helemaal verdient. Het is namelijk het eerste meubel wat in massaproductie gemaakt werd maar nog meer vernieuwend was de techniek die gebruikt werd om deze stoel te ontwerpen. Michael Thonet was de eerste meubelontwerper die experimenteerde met het buigen van massief hout door middel van stoom. Een enorme mijlpaal voor die periode als je erbij stilstaat. De stoel werd een boegbeeld voor de Weense koffiehuiscultuur en werd daarmee ook meteen een wereldsucces. Nog een venieuwend en leuk detail om te weten is dat de stoel maar uit 6 delen bestaat en volledig zelf in elkaar gezet kan worden. De onderdelen voor 36 stoelen paste zelfs in één doos van een kubieke meter. Hierdoor konden de stoelen gemakkelijk en goedkoop de wereld in gestuurd worden en was dit ook weer meteen een eerste stap voor de huidige meubelindustrie.
150 jaar later is dit nog steeds een stoel die je overal tegenkomt in verschillende varianten. Zo kan je kiezen voor met of zonder armleuningen, gesloten of open rugvlak of een zitvlak van riet, leder, stof of multiplex.
In 1930 start de staalafdeling van Thonet - Michael beheerde toen het familiebedrijf samen met zijn 5 zonen, inmiddels zitten we zelfs al enkele generaties verder - met de productie van stalen buismeubels. De basis hiervan was al gezet dankzij de houten gebogen meubels waarmee het bedrijf Thonet ook was doorgebroken in de meubelindustrie. Na het ontstaan van stoel 214 heeft Thonet verder gewerkt aan de technische vormgeving en productie van stalen buismeubels. Hieruit is stoel nr 32 ontstaan (S64 met armleuning) , een ontwerp voor Thonet maar ontworpen door Marcel Breuer die op zijn beurt dan weer verder gewerkt heeft op een constructie van Mart Stam. Geen typische stoel op vier poten maar een vrij verende stoel. Opnieuw een belangrijke constructie voor de meubelgeschiedenis. Ook deze stoel heeft weer tal van keuzemogelijkheden maar wil je een knipoog naar Thonet geven, dan moet je uiteraard voor gevlochten riet gaan ;-)
In diezelfde periode - dit waren echte crisisjaren - werd er in het Grand Palais in Parijs een volledige ingerichte flat gepresenteerd naar een ontwerp van Walter Grophius, een naam die je ook wel bekend zal voorkomen. Het lijkt bijna alsof er één grote klas van interieurdesigners en architecten de meubelgeschiedenis heeft geschreven. Back on topic: Voor deze flat presenteerde Marcel Breuer opnieuw een gelijkaardig meubel aan de S32 stoel maar dit keer een loungestoel. Het principe is hetzelfde, opnieuw is er een vrij verend zitvlak voor een optimaal zitcomfort. Deze stoel is toch wel eentje voor mijn interieur wishlist, vooral de uitvoering met de koeienhuid vind ik helemaal perfect!
Foto credits: Mister Design
Tot zover een kleine glimp op de carrière van Michael Thonet en het ontstaan van enkele legendarische designklassiekers. Vandaag de dag, meer dan 200 jaar later heeft het familiebedrijf Thonet nog steeds 's werelds bekendste stoelen op zijn naam. Er wordt nog steeds vlijtig verder gewerkt zonder deze bekende klassiekers uit het oog te verliezen en laten we hopen dat dit nog lang zo zal blijven! (en ook dat ik die S34 stoel ooit in mijn bezit krijg ;-))
0 COMMENTS